søndag 27. februar 2011

Vinner hele verden...


Av Nils-Petter Enstad

Bergensjenta Rakel er med i Ten Sing i hjembyen, og ønsker å formidle noe med sin sang. Hun tror på Jesus og tar del både i gudstjenester og bønnesamlinger. En dag blir hun ”headhuntet” til å delta i Idol, og selv om hun ikke vinner konkurransen, kommer hun til finalen, og blir raskt en stigende stjerne på pophimmelen. Hun blir ”Idol-Rakel” med artistnavnet ”Miracle”.

Nå bor hun i London, hun har brutt med Bergen og gamle venner i tensing-miljøet, og føler seg veldig ferdig med det. Så kommer det en mail fra kordirigenten og gamlekjæresten: Hennes gamle Ten Sing-kor skal ha jubileumskonsert hjemme i kirken! Om hun kan komme og synge solo på sitt gamle glansnummer?
Den spontane reaksjonen er at det ønsker hun ikke. Men manageren hennes, som blant annet er opptatt av å rette opp igjen et negativt image etter et par uheldige episoder, mener hun skal slå til. Stille opp gratis for koret som skapte henne som artist; det er god PR.
Rakel gjennomfører konserten og leverer det hun skal. Men underveis konfronteres hun med en del av de valgene hun har gjort. Noen føler at hun har sviktet dem – det føler hun selv også. Så som korvenninnen Stine, som hadde meldt seg på til Idol-auditon, men som ikke nådde opp. Og mens Rakel er blitt popstjerne, arbeider Stine ved den norske kirken i Stockholm.
Det blir noen møter med gamle venner og gamle verdier i ukene fram til jubileumskonserten. De gamle vennene hennes er stolte av henne, og selv føler hun at hun står i en viss gjeld til dem og til det miljøet der hun begynte å synge.
Etter konserten står hun ved et veiskille. Skal hun bli med de gamle vennene til Ynglingen eller skal hun dra på bar med de nye?
Dette er Renate Nedregårds debutroman. Hun er en erfaren TV-journalist, men har også bakgrunn i Ten Sing-bevegelsen. Dette siste gjør at fortellingen blir troverdig når hun skildrer det kristne ungdomsmiljøet i Bergen. Hvert kapittel innledes med et bibelvers, noe som forsterker inntrykket av at Rakel slites mellom det som var og det som er, kanskje mer enn hun vil erkjenne. Popstjernen som kommuniserer med sine fans gjennom nokså overfladiske bloggmeldinger har også noen dybder i seg som ikke har fått slippe fram på en stund.
Dette er noe mer enn en glatt fortelling om tensingjenta som ble popstjerne. Jeg kan ikke annet enn lese det som en beskrivelse av utfordringen det er å kunne vinne hele verden uten samtidig å ta skade på sin sjel.

Renate Nedregård
MIRAKEL
Roman
CappelenDamm 2011
169 sider