fredag 11. januar 2013

Best of Karsten Isachsen

Av Nils-Petter Enstad














Presten og foredragsholderen Karsten Isachsen har vært en av Norges mest profilerte og produktive oppbyggelsesforfattere gjennom flere tiår. Med debutboka «Gjester som ikke vil gå» i 1978 innledet han en serie med de såkalte «bølgebøkene», som solgte i store opplag og ble blant de mest-selgende andaktsbøker i moderne tid. At de kom ut på Gyldendal-forlaget «Land og kirke» ble av mange oppfattet som et kvalitetskriterium i seg selv.


Siden er det blitt mange bøker. Kanskje for mange – i perioder kunne det virke som det var viktigre for ham å få ut en bok enn å ha noe å formidle. Men på sitt beste kan han være virkelig god. En av tekstene i debutboka har tittelen «Preken til deg som aldri går i kirken». Den tittelen er en god beskrivelse av det som har mange har oppfattet som Karsten Isachsens prosjekt, ikke minst som forkynner. Den første teksten i andaktsboka «LivsGlede», som i 2009 kom i ny utgave på Hermon Forlag, er også på mange måter typisk for Karsten Isachsens forkynnelse. I sin helhet lyder den slik: «Gud – hvis det finnes en Gud; frels min sjel – hvis jeg har en sjel.»

35 bøker

Alle de 35 bøkene Isachsen har gitt ut til nå er samlinger av forholdsvis korte tekster: Andakter, prekener, essays, gullkorn av varierende karat; flere av dem er samlet i bøker med tittelen «Lyspunkter». Han har kommet ut på flere forlag, men i de senere år er det Hermon som har gitt ut bøkene hans. Sist høst kom boka «Underveis til Guds evige sommerdag». Her møter man Karsten Isachsen i flere av de mange rollene han har hatt i norsk offentlighet, ikke minst som foredragsholder for næringslivsfolk. Men også som standupkomiker og ikke minst som prest og sjelesørger.
Det er forlaget som har satt sammen boka, som består av tekster fra de mange tidligere bøkene. Det er blitt en slags «best of»-bok med mange gode og interessante refleksjoner, observasjoner og erfaringer. Men litt overraskende innfallsvinkler og kreativ språkbruk åpner han også for nye og uventede refleksjoner.
«Underveis til Guds evige sommerdag» er først og fremst en trivelig bok, men den formidler mer enn bare trivsel. Den kan godt brukes som utgangspunkt for dagens refleksjon, enten man kaller dette «andakt» eller bare «ord for dagen».

Karsten Isachsen
UNDERVEIS TIL GUDS EVIGE SOMMERDAG
Hermon Forlag
208 sider


Publisert i Dagen 10. januar 2012

Ingen kommentarer: