mandag 22. september 2008

SYNNØVE OG ANDRE FORTELLINGER


Av Nils-Petter Enstad
BOKANMELDELSE

Til jul i 1973 fikk jeg Tor Edvin Dahls gjennombruddsroman "Guds tjener" i gave. Jeg husker jeg leste den i løpet av én, til nød to romjulsnetter. Selvfølgelig en helt uforsvarlig lesemåte av en såpass omfattende og sammensatt roman, men fortellingen bare dro meg med. Når jeg nevner denne 35 år gamle leserusen her, er det fordi jeg husker romanen var tilegnet forfatterens foreldre, Evy og Josef Dahl. I årets bok forteller Tor Edvin Dahl historien om – blant annet – sine foreldre.

Det er en forholdsvis kjent sak at Tor Edvin Dahls mormor var en av grunnleggerne av osteprodusenten Synnøve Finden. I romanen "Basunen" (2006) har han i skjønnlitterær form fortalt en historie om to kvinnelige forretningsgründere med bakgrunn i en karismatisk vekkelsesbevegelse.
I boka "En verden av kvinner – og andre sannferdige historier" går han til inspirasjonskilden og forteller historiene bak "Synnøve Finden". Det er – blant annet – historien om en enke med en liten datter og hennes venninne som bestemmer seg for å lage god pultost, og bygger opp en suksessbedrift rundt den ideen. I pakt med ikke minst en haugiansk arv, bestemmer de to pinsevennene seg for at bare personer som er troende kan få arbeid hos dem. Det blir et forholdsvis tøft regime, både i bedriften og familien. De to gründerne, og særlig forfatterens bestemor, har en klar tendens til å oppfatte seg selv som forvaltere av Guds vilje både når det gjelder forretninger og privatliv.

REGIME
Når datteren Evy forelsker seg, griper moren nokså brutalt inn og forpurrer den gryende romansen, men noen år senere gir hun sin velsignelse – det må ha vært dét det var snakk om – til at datteren gifter seg med firmaets sjåfør. Kanskje så moren at mens datterens første kjærlighet kunne komme til å utfordre hennes egen posisjon, representerte ikke sjåføren noen slik trussel.
I den grad datteren gjorde noe opprør mot moren, må det ha vært at hennes førstefødte ble en gutt, og ikke en jente, slik den vordende bestemor ønsket seg. "En verden av kvinner" kunne vært historien om et spesielt forretningskonsept og to spesielle foretningskvinner. Men fortellingen er blitt både noe mer og noe annet enn det. Etter hvert blir fortellingen om bedriften bare et bakgrunnsteppe for fortellingen om forfatteren selv, hans familie og deres – man må vel kunne kalle det "drama"?

DRAMA
Det er et drama på mange nivåer. Det er ett familiedrama, det er et religiøst drama og det er et generasjonsdrama; som når forfatteren selv, tredje generasjons pinsevenn og vekkelsens barnebarn, velger litt andre standarder for hva som er akseptabel, kristen livsførsel. Og fordi forholdet til ulike kulturytringer, og til tobakk og alkohol hadde så stor symbolverdi i foreldregenerasjonen, og nærmest fikk status som salighetskriterier, skapte det en fordekthet og falskhet i kommunikasjonen mellom generasjonene, ikke minst mellom far og sønn.
Når svigermor omsider er borte, blir Josef Dahl sjef og disponent for ostefabrikken, i hvert fall på papiret. Men det virker som det fremdeles er den gamle som styrer. Også i familien inntar faren en slags høvdingrolle, men slik jeg leser sønnens bok, ble han ikke tatt helt på alvor i den rollen heller. Det virker ikke som konflikten – for det må ha vært en konflikt! – mellom far og sønn noen gang kom til overflaten.
Og her er minnet om dedikasjonen i gjennombruddsromanen dukker opp igjen: Hva lå bak en slik hilsen fra en forfattersønn til sine foreldre i en bok som handlet om det miljøet de hadde latt ham vokse opp i? En takk? Eller et rop om å bli sett? Om å bli lest?

TAUST
Dramaet forblir stort sett et taust drama. Ting blir ikke sagt med rene ord, kanskje ikke antydet en gang, og alt dette usagte blir liggende som en verkebyll den dagen faren er borte. Det skapte både en sorg og en smerte i meg å lese denne boka. De fleste av oss som har mistet sine fedre føler vel at det var ting vi aldri fikk snakket ut om, og som vi kanskje ikke ønsket å snakke om den gang de levde, men som i dag er som en ubehandlet skade, et arr vi ikke helt vet hvordan vi skal forklare.
"En verden av kvinner – og andre sannferdige historier" er en bok man legger fra seg med mange forskjellige tanker og følelser. Noen av dem er gode, andre er smertefulle.

Tor Edvin Dahl
EN VERDEN AV KVINNER- og andre sannferdige historier
Cappelen

Ingen kommentarer: